Om Bloggen

Hva ønsker jeg med bloggen?

Pengefrihet er en blogg som har som mål å få deg til å oppnå økonomisk frihet. Dette kommer til å ta tid, men dersom du er villig og legger ned den innsatsen som trengs, så kommer du til å klare det. Pengefrihet blir derfor ikke en blogg hvor jeg kommer til å skildre min egen vei til økonomisk frihet. Fokuset mitt blir rettet mot deg og hvordan jeg kan bidra til at du kan klare det. Jeg får mye større glede av at du lykkes enn det jeg får av å prate om meg selv og hvordan jeg klarer det.

Det å være transparent er noe jeg føler er veldig viktig. Jeg vil derfor at du skal vite at jeg ikke kommer til å skrive om eller promotere noe som jeg ikke tror kommer til å hjelpe deg på veien. Jeg kommer derfor ikke til å pakke inn ”fordeler” som forskjellige kredittkort eller forbrukslån måtte ha, da jeg mener dette er tull. Kredittkort er hovedgrunnen til at de fleste sliter økonomisk og dette er et produkt jeg mener de fleste burde klare seg uten. Det jeg istedenfor kommer til å gjøre er å hjelpe deg med strategier for å betale ned gjelden på disse, slik at du kan klippe de i stykker og kaste restene i ovnen.

Kunnskapen jeg kommer til å dele med deg, har jeg i hovedsak lært av de aller dyktigeste investorene og eksperter innenfor selvutvikling. Jeg har lest mange bøker, sett mange videoer og lært gjennom diskusjoner med dyktige professorer innenfor økonomi-fagfeltet. I dag kommer du ikke særlig langt her i livet uten penger. Du kan ikke kjøpe mat eller bolig med kjærlighet, så derfor er det veldig viktig at du mestrer din personlige økonomi. Jeg har ikke lyst til at denne bloggen blir preget av enveis-kommunikasjon, hvor jeg skriver og du leser. Dette skal være et sted hvor kunnskap og erfaringer deles oss i mellom, slik at vi alle lærer av hverandre og korter ned tiden det vil ta for å oppnå økonomisk frihet. Dersom du ønsker å ta en mer omfattende prat, er det bare å skrive til meg på: kontakt@pengefrihet.no

Historien om meg

For en del år siden befant jeg meg i en ganske kjip økonomisk situasjon, som mange av dere sikkert kjenner dere igjen i. Jeg hadde fått meg jobb etter at jeg var ferdig med videregående skole. Det var en perfekt jobb og jeg stortrivdes. Etter en måneds tid kom dagen da jeg mottok min første lønning. Jeg hadde aldri hatt så mye penger på bankkontoen min noen gang og egentlig visste jeg ikke hva jeg skulle med så mye penger. Jeg bodde jo hjemme og hadde ikke spesielt mange utgifter, så jeg begynte å bruke de!

Gjett hva som skjedde den måneden?

Pengene forsvant like fort som de hadde kommet! Det var som om lommeboken min var en tunnel, og pengene oppførte seg som biler. De bare suste inn og suste ut. Neste måned skjedde det samme igjen. Det tok meg et år å forstå at det kunne ikke fortsette på den måten. Jeg fikk lønnen min, brukte alt og faktisk mer enn det også, ja jeg tok opp et dritt-forbrukslån. Men de tingene jeg kjøpte ga meg egentlig ikke noe særlig verdi, jeg bare kjøpte de for å kjøpe de. Alle vennene mine gjorde det samme, derfor tenkte jeg at det var normalt. Det var bare materielle ting, som jeg godt kunne klare meg uten. Jeg tenkte for meg selv; Dette gidder ikke jeg lenger. Jeg hadde blitt fanget i den onde inntekt-forbrukssirkelen.

Jeg bestemte meg for å endre tankegangen min. Nå var det jeg som så lyset i enden av tunellen, og ikke pengene mine. Vendepunktet kom da jeg åpnet opp Forbes-listen over de rikeste menneskene i verden og jeg så en klar sammenheng. De var nesten alle investorer. Den dagen forstod jeg at for å oppnå den friheten jeg ønsket meg i livet, måtte jeg lære meg å tenke som, og bli en investor. For å klare dette innså jeg at jeg måtte lære av de som allerede hadde lyktes som investorer. Så jeg begynte å lese bøkene deres. Ikke skumlese, som vi er vant til fra skoletiden, men å virkelig prøve å forstå og ta i bruk de momentene som det ble snakket om i bøkene. Jeg kastet meg også ut i aksjemarkedet kort tid etterpå, og tenkte at det ikke kunne være så veldig vanskelig.

Woops, der jeg tok feil. Det var vanskelig! Og jeg som trodde jeg kom til å bli den nye Warren Buffet med en gang jeg åpnet opp aksjekontoen. Avkastningen var like rød som drakten til julenissen. Det svidde faktisk verre enn da jeg brente meg på brennesle når jeg var liten, bare at dette varte i flere måneder. Men det å gi opp var aldri et tema, så jeg måtte bare lære meg mer og forsøke igjen.

En stor feil jeg gjorde var å bare eie en aksje, og det var en som virkelig fikk kjørt seg under korreksjonen i aksjemarkedet i 2011. Jeg selv hadde klokketroen på selskapet, men det brydde ikke Mr. Market (altså aksjemarkedet) seg om. På det verste var aksjen ned 60% av den prisen den var kjøpt for, men jeg solgte ikke. Sakte men sikkert begynte den å stige, og etter hvert hadde den økt i verdi til det nivået den var kjøpt for. Jeg fikk også erfare hvor viktig det var å være tålmodig i aksjemarkedet. Selv om det ikke var noe sikkerhet i at den fallende kniven jeg satt med skulle snu, så gjorde den heldigvis det. En ting var sikkert etter den hendelsen, jeg skulle aldri risikere hele kapitalen min i ett selskap igjen.

Hvor har jeg min kapital i dag?

I dag sitter jeg med 4 enkeltselskaper, hvor 2 av de er regnet som vekstselskaper og 2 av de er mer en mix av vekst og utbytte-aksjer. Jeg har også omtrent 13% investert i et globalt indeksfond. Du kan sjekke dette under: Investering øverst til venstre i hovedmenyen.

Det siste året har jeg fått et litt annet perspektiv på det å investere enn det jeg hadde i begynnerstadiet. Spesielt etter å ha lest boken til John C Bogle, grunnleggeren av Vanguard: Common Sense On Mutual Funds. Jeg er ikke like ivrig etter å plukke enkeltselskaper nå, og kommer heller ikke til å være det fremover. Planen min er derfor å øke fondets vekt av porteføljen gjennom månedssparing og det å reinvestere utbyttet fra aksjene mine inn i et globalt indeksfond . På denne måten minimerer jeg risikoen og har størst muligheter over tid til å oppnå god avkastning på kapitalen min. Jeg har også laget meg en spesiell metode når det kommer til beløpet som skal investeres hver måned, men dette kommer jeg tilbake til i et senere innlegg i bloggen.

Jeg håper du finner denne bloggen hjelpsom på veien mot din egen økonomisk frihet. Pengefrihet skal i hvertfall gjøre det den kan for at din vei skal bli kortere og tryggere ved å unngå farer som jeg selv har erfart og kan sette deg tilbake.

Disclaimer: Alt som skrives på denne bloggen må ikke taes som rådgivning eller tips til hvordan du skal agere. Det som fungerer for meg, trenger ikke å fungere for deg. Derfor må du selv tilpasse mine ord til din egen situasjon, og opptre deretter.

 

Kreditt for den som har laget logoen min: Data Analytics,New York graphics by <a href="http://www.freepik.com/">Freepik</a> from <a href="http://www.flaticon.com/">Flaticon</a> are licensed under <a href="http://creativecommons.org/licenses/by/3.0/" title="Creative Commons BY 3.0">CC BY 3.0</a>. Made with <a href="http://logomakr.com" title="Logo Maker">Logo Maker</a>

3 thoughts on “Om Bloggen”

 1. Hei

  Først og fremst, gratulerer med ny blogg! Dette ser veldig spenennde ut og jeg kommer nok til å følge med fremover 🙂 Du skriver på en veldig engasjerende måte!

  Det er imidlertid en ting jeg personlig ligger best å lese, og det er når noen skriver med utgangspunkt i seg selv (Slik du strengt tatt begynner så bra med i dette innlegget). Internett er fullt av nettsider som ramser opp allmennekunnskap fra bøker for å belære andre (til tross for at de ikke har gjennomført det selv). Det er ikke ment som kritikk, men rett og slett en observasjon av hva som engasjerer mest på nett (Jeg kan selv skrive under på at de innleggene som slår best an hos meg er de hvor jeg tar utgangspunkt i min egen opplevelse og gjennomførelse)

  “Fokuset mitt blir rettet mot deg og hvordan jeg kan bidra til at du kan klare det. Jeg får mye større glede av at du lykkes enn det jeg får av å prate om meg selv og hvordan jeg klarer det.”

  Jeg ser frem til å følge med videre 🙂

  1. Hei Aksjebloggeren

   Tusen takk for tilbakemelding! 🙂

   Jeg skal prøve å ikke bli for teoretisk, og samtidig formidle kunnskap og gjøre det spennende! Så jeg kommer nok til å skrive ut i fra egne erfaringer og egne hendelser, men ha fokus på å gjøre det mulig for leseren å bruke det selv i sin situasjon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *