Hvorfor ønsker du økonomisk frihet?

I det første innlegget mitt, skrev jeg at det er viktig for deg å vite hvordan din økonomiske situasjon ser ut i dag, for å få en oversikt. I dette innlegget vil jeg prøve å bryte økonomisk frihet ned til 7 ulike stadier, slik at du enkelt kan se hva det er du er ute etter å oppnå.

Hva er egentlig økonomisk frihet?

Økonomisk frihet handler om at du har klart å bygge opp investeringsporteføljen din til å bli så stor, at du kan ta ut 5% til å dekke utgiftene dine, uten at du  jobbe. Klarer du dette, har du mange muligheter til å gjøre det du vil. Det gir deg en frihet til å bruke tiden din til det du mener er viktig i livet. Om det er å tilbringe mer tid med familien din, dyrke en hobby du aldri har tid til, å starte en business du alltid har drømt om, eller å dele noe du brenner for med andre, så handler dette stort sett om å ha mer tilgjengelig tid.

Det å ha mye penger betyr ikke nødvendigvis at du er rik, for det å være rik handler om mye mer enn penger. Men har du penger, så har du automatisk muligheten til å bruke mer tid på det som gir deg et rikt liv. Det å ha masse penger investert eller stående på en bankkonto i seg selv, kommer ikke til å gjøre deg lykkelig. Men det gir deg mange muligheter.

Hva betyr det for deg?

Betyr det at du ikke lenger trenger å bekymre deg for å ha nok penger til å betale regningene dine? Kan det være at du ønsker at alle dine faste utgifter blir betalt hver måned uten at du trenger å måtte jobbe? Eller betyr det at du kan ha muligheten til å reise verden rundt og vite at det kommer inn nok penger til å betale for dette?

Alle mennesker er forskjellige og derfor er også det du opplever som økonomisk frihet, forskjellig fra det jeg opplever. Derfor har jeg har delt opp økonomisk frihet i 3 ulike hovedkategorier. De tre nederste trinnene i pyramiden utgjør stabilitet, de to neste utgjør sikkerhet og de to øverste utgjør frihet. De 3 hovedkategoriene er en pekepinn på den situasjonen du ønsker for deg selv. Sikkerhet er kanskje den situasjonen de fleste vil være fornøyd med å oppnå, men med innsats kan du også nå frihet.

 1. Stabilitet
 2. Sikkerhet
 3. Frihet

Hva koster drømmen din?

En ting er å vite hva det er du drømmer om. Noe som er enda viktigere, er at du har et bevisst forhold til hvor mye denne drømmen vil koste deg. Går du bare rundt med et abstrakt tall i tankene, er det vanskelig å motivere deg selv til å virkelig starte på reisen. Hvor mye penger trenger du?

Jeg tipper tallet du tenkte på var alt for høyt i forhold til hva du trenger.

Lev enkelt – ikke dårlig

Om du lever enkelt, så trenger det ikke være så vanskelig å oppnå økonomisk frihet. Har du et høyt forbruk og en dyr livsstil derimot, trenger du å opparbeide deg en betydelig høyere sum.

Ikke kutt forbruket ditt for mye. Husk at du også skal leve godt i dag. Jeg har troen på at en kombinasjon av fornuftig pengebruk på den ene siden og det å unne seg litt av og til, er det som fungerer best. Da får jeg motivasjon til å nå de kortsiktige målene jeg setter meg, som til slutt sørger for at jeg når de mer langsiktige målene mine. Om du ikke unner deg noe av og til, hva er vitsen da med å gå å spinke og spare? Du gjør det jo for å få et godt liv. Om du ikke har det i dag, så ser jeg ikke hele poenget!

Det blir litt som om du skal droppe å dra på en 2-ukers ferie til Spania med kjæresten din i dag, for å ha muligheten til å dra på en 2 ukers cruise-tur til Karibien når du er 60 år. Ha det bra på veien til økonomisk frihet. Det er nå du lever, men lev med måte.

Du trenger ikke kjøpe alt det dyre som de rundt deg gjør. Klarer du å slutte med å kjøpe ting for å imponere andre, så har du kommet langt. Som Sigmund Freud så fint sa det; Alle har behov for å bety noe. Det kan godt hende at det å kjøpe nye ting, er deres måte å bevise for deg at de betyr noe. Du derimot kan vise at du betyr noe på en bedre måte!

Ikke start konkurransen med noen om å ha det nyeste og fineste til enhver tid! Det er en konkurranse dere begge vil tape. For det vil alltid være en person som har noe som er litt nyere og litt bedre enn det du har. Det er en ting du har som disse menneskene aldri kommer til å ha. NOK!

Tenk deg godt om før du tar langsiktige beslutninger

Det øyeblikket du kjøper en alt for dyr leilighet eller en fancy bil, er ofte det tidspunktet hvor du mister friheten din. Da kommer det vi alle hater. STRESS. Høye faste utgifter du må betale hver måned! Så klart du skal unne deg et fint hus, en ny gadget eller en fin bil om du ønsker det: Men tenk deg grundig om før du tar beslutningen. Lånet skal betales tilbake.

Det å ha en full bankkonto, betyr ikke at du er lykkelig

For noen år siden jobbet jeg og tjente litt under en gjennomsnittlig norsk årslønn. I dag studerer jeg, har mye mindre penger å bruke hver måned, men jeg kunne ikke hatt det bedre. 3 ganger så mye penger hadde ikke gjort meg noe lykkeligere, vet du hvorfor? Det å være lykkelig handler ikke om hvor mye penger du har, hvilken jobb du har eller hvem du er. Det handler om hva DU tenker og mener om det.

2 personer med akkurat like mye penger og den samme jobben, kan føle seg helt forskjellig. Den ene kan være ulykkelig, mens den andre kan ha det fantastisk bra. Den ene tenker at han er lykkelig og klarer å være fornøyd med det han har, mens den andre ikke gjør det. Om du tror penger helt magisk kommer til å gjøre deg lykkelig, om du ikke er det i dag, så tar du mest sannsynlig feil.

Det å oppnå økonomisk frihet er mitt ultimate mål, men jeg ser på det mer som en reise enn som et mål i seg selv. For det finnes ingen “siste-stoppestasjon.” Har du nådd et mål, så er du ikke ferdig. Da setter du deg et nytt mål. Derfor er det også viktig å kunne unne seg ulike ting på veien mot målet.

Se for deg at dette fungerer på samme måte som om du skal motivere et barn til å gå en fjelltur. Har du noen stoppesteder, gir en sjokolade eller litt brus, så holder barnet motet oppe. Tenk at du er et barn som tilslutt kommer til å nå toppen av fjellet. Det å unne seg selv en “sjokolade” en gang i blant når du har vært flink, er viktig!

Hold motivasjonen oppe – vær realistisk

Setter du deg et mål som er alt for urealistisk og vanskelig å oppnå, kan det hende at du mister motivasjonen. Da må du heller fokusere på å oppnå et mer kortsiktig mål. Det er lett å glemme dette, men det er summen av alle de små handlingene du gjør hver dag, som til slutt fører til at du når de langsiktige målene. Det er derfor jeg har delt opp veien til økonomisk frihet i 7 stadier. Hvert nye trinn i pyramiden du kommer deg opp på, er en seier i seg selv som du burde feire!

Veien mot økonomisk frihet kommer til å bli lang og krevende, men har du en klar tanke om at du skal klare det, så kommer du til å klare det. Alle har lyst til å oppnå total økonomisk frihet, men det er ikke alle som legger ned den nødvendige innsatsen som kreves for å oppnå det.

Under kan du se pyramiden som jeg har utarbeidet. Hvor befinner du deg? Hvilken situasjon ønsker du å oppnå? Hvordan skal du komme deg dit?

 

7 stadier

 

 1. Økonomisk kontroll.

For å komme deg opp på det første trinnet, handler det om å få kontroll over din økonomiske situasjon. Dette gjorde vi delvis i det forrige innlegget mitt, hvor du laget deg en oversikt over din gjeld, din egenkapital, samt dine innbetalinger og utbetalinger i løpet av måneden. Har du dette under kontroll, gir ikke penger og økonomi deg noen spesielle kortsiktige bekymringer. Dette kan i mange tilfeller være en god nok situasjon å oppnå for deg som tidligere har slitt økonomisk og vært usikker på om du har nok penger til å betale de løpende regningene. Kommer du deg opp på det første trinnet, slipper du å ha noe som hele tiden ligger å gnager i bakhodet ditt, slik at du kan sove godt om natten.

Punkter du må ha gjennomført for å komme deg til dette trinnet:

 • Fått en oversikt over din økonomi
 • Betalt alle regningene dine for denne måneden

 

 1. Økonomisk frampå

Om du skal klare å ta steget opp til trinn nummer to i pyramiden, må du for alvor ha begynt å rydde opp i økonomien din. Dette innebærer å ha kvittet deg med omtrent halvparten av dine forbrukslån/kredittkortlån, samtidig som at du har opparbeidet en krisebuffer. Dette, for å unngå å falle ned igjen i gjørmehullet som du prøver å komme deg ut av. Hvor stor denne krisebufferen skal være, avhenger litt av hvor mange ting du har som plutselig kan gå i stykker, f.eks vaskemaskinen din. Om du har bil, så vil bufferen måtte være noe høyere. I dette stadiet har du tatt et stort steg mot en bedre økonomisk hverdag.

Punkter du må ha gjennomført for å komme deg til dette trinnet:

 • Bygget opp en krisebuffer
 • Kvittet deg med halvparten av dine forbrukslån/kredittkortlån

 

 1. Økonomisk stabilitet

For å komme deg til det tredje trinnet i pyramiden, må du ha skaffet deg en stabil økonomisk situasjon. Det er på dette trinnet de fleste befinner seg på. Dette er kanskje det aller viktigste trinnet å komme seg opp til, men også det vanskeligste om du har mye forbruksgjeld. På dette stadiet, er du i en økonomisk situasjon uten de store bekymringene. Du har også forstått at for å bevare kjøpekraften din, holder det ikke å bare spare. Du må derfor ha startet månedlig sparing, for å ta del i den verdiskapningen som skjer i næringslivet.

Punkter du må ha gjennomført for å komme deg til dette trinnet:

 • Ingen forbruksgjeld/kredittkort
 • Bygget opp en buffer på 1-2 månedlig inntekt
 • Du har begynt månedlig sparing/investering

 

 1. Økonomisk trygghet

På veien fra trinn 3 til 4, har du gått fra stabilitet til trygghet. Nå har du klart å bygge opp en viss formue som gjør at du har et solid økonomisk fundament. Dette er kanskje det trinnet de aller fleste vil ende opp på i løpet av livet. Spørsmålet derimot, er når kommer du dit? Om dette skjer når du er 25, 40 eller 60, avhenger av hvor mye du ønsker det og den innsatsen du legger ned.

Punkter du må ha gjennomført for å komme deg til dette trinnet:

 • Bygget opp en bra sum på investeringsporteføljen (ca. utbetalt årsinntekt)
 • Du setter av minimum 20% av utbetalt inntekt til månedlig sparing
 • Ditt boliglån (om du har) er innenfor akseptabel risiko

 

 1. Økonomisk uavhengighet

Steget opp fra trinn 4 til 5 er langt. Har du kommet helt opp til det femte trinnet, har du virkelig gjort en god jobb. De fleste vil aldri klare å ta dette steget. Da må du ha bygget opp din investeringsportefølje til en sum som gjør at du har muligheten til å ta ut 5% årlig, (som tilsvarer realavkastningen historisk sett i aksjemarkedet) uten at beløpet du har investert blir mindre. Disse 5 prosentene, skal dekke dine faste basic- utgifter hver eneste måned, uten at du trenger å måtte jobbe for å betale disse. Under faste utgiftene regnes; Rentekostnader/leie, strøm, mat, transport, forsikringer og telefon. La oss si at dine faste utgifter er på 10.000 kroner.

10.000 kr * 12mnd * 20 = 2.400.000 kroner som du må ha investert.

Punkter du må ha gjennomført for å komme deg til dette trinnet:

 • Ha nok investert til å dekke dine faste utgifter
 • Bruk 5% regelen! Gang de faste årlige utgiftene dine med 20, for å finne ut hva du må ha investert for å dekke disse.

 

 1. Økonomisk frihet

I dette stadiet, har du nok penger investert til å dekke alle utgiftene du har med tanke på din nåværende livsstil. Under dette gjelder de faste utgiftene, samt kategorier som; Underholdning, ferier, restaurant-besøk og trenings-abonnement. Prinsippet om økonomisk frihet bygger også på 5%-regelen fra trinn 5. La oss si at din livsstil koster 20.000 kr i måneden.

20.000kr * 12mnd * 20 = 4.800.000 kroner som du må ha investert.

Punkter du må ha gjennomført for å komme deg til dette trinnet:

 • Ha nok investert til å dekke alle dine utgifter til din nåværende livsstil
 • Bruk 5% regelen! Gang de faste årlige utgiftene dine med 20, for å finne ut hva du må ha investert for å dekke din nåværende livsstil.

 

 1. Total økonomisk frihet

Dette er det siste trinnet i pyramiden. Her må du ha nok penger investert til å dekke kostnadene knyttet til din nåværende livsstil + noen økonomiske drømmer du har. Se for deg at du ønsker å ha en sportsbil, en Yacht, en ferievilla i varmere strøk og at du kan øke levestandarden din gjennom bedre mat, drikke og mer reising. Samlet koster disse omtrent 35.000 kr/mnd mer enn din nåværende livsstil. La oss si at dette blir tilsammen 55.000 kr/mnd.

55.000kr * 12mnd * 20 = 13.200.000 kroner som du må ha investert.

Punkter du må ha gjennomført for å komme deg til dette trinnet:

 • Ha nok investert til å dekke alle dine utgifter til din nåværende livsstil
 • Bruk 5% regelen! Gang de faste årlige utgiftene dine med 20, for å finne ut hva du må ha investert for å dekke dine økonomiske drømmer.

 

Disclaimer: Dette innlegget er på ingen måte å se på som råd eller veiledning. Jeg er ikke autorisert finansiell rådgiver. Innlegget er kun ment for inspirasjon og informativ hjelp, ingen anbefaling.


Framover blir fokuset mitt på å skrive flere sammendrag av bøker jeg leser. Jeg er glad dere likte det første innlegget mitt om boken Money Master The Game. Jeg setter stor pris på de gode tilbakemeldingene jeg har fått fra dere på e-post.


Nå har jeg også laget en bruker på Nordnet`s Shareville. Vil du følge min portefølje og utvikling fremover, så finner du meg under navnet:

Pengefrihet


Lesetips:

Finansnerdenhttp://www.finansnerden.no/hvorfor-investeringskonto-ikke-alltid-er-best/

Pengeblogg:  http://pengeblogg.bloggnorge.com/2016/04/13/okonomisk-uavhengighet-hvor-mye-trenger-du/

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *