Hvordan ser din økonomi ut i dag?

For noen måneder siden da jeg var på besøk hos familien min, spurte lillebroren min om jeg ble med å spille Playstation. Det hadde sikkert gått flere år siden jeg sist rørte en Playstation-kontroll, så jeg var litt nølende. Så begynte han; ”Kom igjen da, er du redd for å tape?” Det kunne jo ikke være så vanskelig tenkte jeg, og jeg kunne hvert fall ikke feige ut når han spurte meg på den måten, så jeg ble med.

Det var et fantasi-skytespill vi skulle spille. Uten noen form for hjelp til hvilke knapper på kontrollen som gjorde hva, sa broren min; ”Nå starter vi!” ”Hva slags våpen skal jeg velge?” spurte jeg. Han pekte på et skjold og sa: ”Du kommer uansett til å tape! Velg det, så overlever du lengst!”

Jeg var ikke ute etter å overleve lengst, jeg ville vinne over ham. Så jeg valgte det våpenet som så best ut! Pang, Pang, Pang.. jeg hadde ikke en sjanse. Han satt der å smilte så fornøyd, jeg derimot satt der like frustrert som Gabrielle Solis og Bree Van der Kamp en sen tirsdagskveld på TV2. Så flaut.. og jeg som skulle sette ham på plass!

Hvorfor slo han meg?

Hadde han fått mye raskere reflekser enn meg? Hadde han blitt smartere enn meg? 

Nei, han vant over meg fordi han har spilt spillet før. Mange ganger før, og han visste hva som skulle til for å vinne. Han visste hvor han skulle bevege seg på kartet, han visste om de beste våpnene, og brukte de på riktig måte når han trengte de. Broren min hadde alle forutsetningene som skulle til for å slå meg. Det er disse forutsetningene du trenger å tilegne deg om økonomi for at du skal oppnå økonomisk frihet!

I denne historien kan vi trekke viktige paralleller til din personlige økonomi. For det første må du kjenne til hvilket kart du spiller på. Hvordan ser altså din økonomiske situasjon ut i dag, og hvordan kan du bevege deg fra der du er i dag, til der du ønsker å være i fremtiden? For å klare dette, må du kjenne til hvilke “finansielle våpen” som finnes der ute. Men, det hjelper ikke bare å kjenne til disse, du må lære deg å bruke de som gir deg en fordel, og ikke de som “ser best ut”. Det er for eksempel ikke gitt at et aktivt forvaltet fond, (Et aksjefond hvor en forvalter har som mål om å plukke aksjer som skal slå markedet) som har gjort det bedre enn markedet de siste 5 årene, fortsatt kommer til å gjøre det i årene som kommer. Det blir nesten det samme som om du skal kjøre en bil, kun ved å se inn i sidespeilene. Det funket bra for 10 sekunder siden, så det funker sikkert like bra de neste 10 sekundene. Nei, veien endrer seg! Akkurat på samme måte som at aksjefond som gjør det bra/dårlig endrer seg. Det er ikke spesielt smart å bruke sidespeil strategien, som jeg kaller den!

Speilet

Om du bruker et skjold (kredittkort/forbrukslån), kommer du i hvert fall til å tape! Det kan dempe smerten din litt der og da, men hva hjelper det om du taper til slutt? Jeg vil at du skal vinne, så kvitt deg med skjoldet, og lær deg heller å bruke de riktige finansielle våpnene!

Tony Robbins, forfatteren av boken; Money Master The Game, forteller en lignende historie som det jeg opplevde over og han skriver; ”Det å kunne forutse er den aller største makten man kan ha. Tapere reagerer, Ledere forutser.” Tony Robbins ser på penger som et slags spill. Enten så mestrer du penger, eller så mestrer penger på en eller annen måte deg. Konseptet forklart med mine ord: Enten så tar du kontroll over din økonomi, eller så tar din økonomi kontroll over deg. Vi velger det første, la oss ta kontroll over din økonomi!

For å ta kontroll over din økonomi må du lage en strategi! En strategi består av 3 spørsmål som du må besvare:

  1. Hvor er du i dag? (nåsituasjon)
  2. Hva er dine langsiktige mål? (framtidssituasjon)
  3. Hvordan skal du komme dit? (plan, verktøy) 
  1. Hvordan ser din økonomiske situasjon ut i dag?

Før du begynner å tenke på hvor du ønsker å være i fremtiden og hvordan du skal komme deg dit, er det viktig å vite hvor du står i dag. Derfor skal vi i første steg, se på formuen din og hvor mye som kommer inn og forsvinner ut av kontoen din hver måned. Det er forskjellen mellom cash in og cash ut som bestemmer endringen i formuen din.

Formuen din er et bra mål på fremgangen du oppnår, men dette tallet i dag, har ikke så mye å si. Det er trenden og utviklingen av formuen som betyr mest. Det vi ønsker er et positivt momentum og utvikling av formuen din, slik at den er høyere om et år enn den er i dag.

Hvordan ser din formue ut?

Først setter du opp en oversikt over hva du eier og skylder. Her skal du inkludere alle eiendeler (Bolig, bankinnskudd, aksjer, fond og bil.) Deretter skal du trekke fra gjelden (Boliglån, studielån, billån, kredittkort, forbrukslån). Da vil du stå igjen med det som kalles egenkapital. Dette er et uttrykk for din formue. Om jeg hadde solgt alt jeg eide i dag og gjort det om til kontanter, ville jeg omtrent hatt 900.000kr i formue. Det er også mulig at du har negativ formue, da skylder du mer enn du eier. Dette var situasjonen jeg befant meg i før jeg tok grep om min økonomi, så ikke fortvil dersom du har negativ formue! Veien er kort til positiv formue.

Det er derimot finansformuen din som er mest relevant. Denne består av aksjer, fond og bankinnskudd, altså de eiendelene du raskt kan gjøre om til kontanter. Ettersom du er ute etter å oppnå økonomisk frihet og leve av dine finansielle eiendeler, er det naturligvis finansformuen som står i sentrum. Når jeg tenker på min egen formue, så inkluderer jeg ikke huset jeg bor i, ettersom det ikke er et tema å selge det eller ta opp ekstra lån på huset til økt forbruk.

Min finansformue er som dere kan se på 153.000kr fratrukket studiegjelden. Det kan også være lurt å følge med på utviklingen av formuen din som også inkluderer boligen. Grunnen til det er at om du sparer gjennom avdragsbetaling på boliglånet ditt, så fanges ikke dette opp av finansformuen din.

Din formue

 

Det finnes 2 måter å øke formuen din på:

  1. Øke dine eiendeler
  2. Redusere din gjeld

For å øke dine eiendeler eller redusere din gjeld er du nødt til å bruke mindre enn du tjener. Så enkelt er det! Om du har negativ formue, burde du kanskje prioritere å redusere gjelden din. Dersom du har en positiv formue, burde du heller kanskje tilte mer over mot sparing og investering for å øke eiendelene dine, selv om du kanskje har boliglån. For gjennomsnittspersonen vil en kombinasjon av disse 2 måtene være den beste løsningen.

For å ha muligheten til å bruke mindre enn du tjener og dermed oppnå en positiv utvikling av din formue, kan du enten kutte kostnader, øke dine inntekter eller både kutte kostnader og øke dine inntekter.

Det å kutte kostnader er det enkleste, ettersom veldig små grep kan føre til stor forandring. Begrensningen er at du bare kan kutte kostnadene til et visst nivå. Når det begynner å gå ut over livskvaliteten din i dag, må du finne andre måter å akselerere veien din til økonomisk frihet.

Det å øke inntektene kan være noe vanskeligere på kort sikt, men dette er kanskje enda viktigere for din oppnåelse av økonomisk frihet. For å øke inntektene dine, må du bli mer verdifull for andre. Da må du investere tiden din i dag, til å lære deg noe nytt som kan øke “markedsverdien” din i arbeidsmarkedet. Du kan også starte en bedrift eller gjøre noe unikt som folk ønsker å betale for. Dette er ikke gjort over natta, men ser du på de som har oppnådd økonomisk frihet i ung alder, så er det på denne måten de fleste har klart det.

Jeg velger å leve under mine evner på det personlige planet, men samtidig investere tid og penger for å utvikle meg videre, for å øke inntekten min i framtiden. For å tjene mer, må du bli mer. For å for å bli mer, må du lære mer. For å lære mer, må du lese mer.

Skaff deg en oversikt over hvor mye dine månedlige inntekter og utgifter er. Her skal du inkludere alle utgifter som påløper, (NRK-lisens, boligskatt, rentekostnader på boliglån og hva det enn måtte være). Vær nøyaktig! Dersom du sparer, som du allerede burde gjøre, legger du dette inn under sparing. Avdrag på ditt boliglån regnes også her som sparing, siden du reduserer din gjeld. Under kan du se min månedelige kontantstrøm

Øk kont

Den prosentvise satsen av din utbetalte inntekt som går til sparing, kalles spareraten. Min sparerate er som dere kan se på omtrent 15%. Dette er noe lavt, men ettersom jeg er student og ikke ønsker å leve som en munk, så holder jeg spareraten på dette nivået inntil videre. Den skal opp på sikt! Spareraten din burde minst være 15%, helst opp mot 30-50%.

Mitt beste tips til deg som sliter med å spare er: Betal deg selv først. Bestem deg for en sum som skal gå til sparing den dagen du mottar lønnen din. Deretter kan du bruke resten. La oss si at du bestemmer deg for 15% av din utbetalte inntekt. Dersom du får utbetalt 20.000kr, overfører du direkte 3.000kr bort fra lønnskontoen din. Deretter har du 17.000 kr igjen som du kan bruke til hva du vil.

Jo mer automatisk du gjør denne prosessen, desto bedre fungerer det. Sett for eksempel opp et fast oppdrag i nettbanken din. På denne måten trenger du ikke håpe at det er kroner til overs etter perioden som du kan spare. Du har allerede spart. Det er veldig vanskelig å skulle holde seg til et budsjett hver eneste måned, for det finnes alltid noe å bruke penger på i dag, dersom man har noe til overs. Derfor følger jeg betal deg først prinsippet.

Dersom du ønsker å motta en PDF med 20 økonomitips, som du raskt kan ta i bruk for å spare mer i hverdagen, kan du legge inn din e-post øverst til høyre eller nederst på denne siden og samtidig følge mitt månedlige nyhetsbrev!

Det å sette av en viss sum før forbruk er ingen kostnad på lik linje med Netflix abonnementet ditt, de nye skoene dine eller et fancy restaurantbesøk. Dette er en investering i din egen økonomiske framtid. Ikke si at du ikke har råd til å sette av en sum som skal gå til framtiden din. Det finnes alltid noe du kan kutte ut i hverdagen som ikke gir deg den verdien du betaler for. Ikke si til deg selv; ”Jeg har ikke råd til å spare”. Spør deg heller selv; ”Har jeg råd til å la være å spare?” Den aller største frykten mennesker har, er å gå tom for sparepenger når de blir eldre. Ikke vær en av de. Ta grep i dag!

Som Tennessee Williams sa det:

”You can be young without money, but you can`t be old without it”

Det jeg vil du skal sitte igjen med etter å ha lest dette blogginnlegget er: Du får kun lov til å bruke penger, etter at du har satt av en prosentsats av din utbetalte inntekt som går til sparing .

Sparing

4 tips til gjennomføring!

  1. Lag din månedlige kontantstrøm på den måten jeg har gjort over, for å få en oversikt.
  2. Sett så opp hvordan du vil at inntektene og utgiftene dine skal være fremover.
  3. Deretter bestemmer du deg for en prosentvis sats av din utbetalte inntekt, som skal settes av.
  4. Vær realistisk og hold deg til denne spareraten. Hva som er riktig sats for deg avhenger av din livssituasjon. Dersom 15% er litt høyt til å begynne med, kan du prøve med 10% først og deretter øke på etter hvert. Satsen bestemmer igjen hvor lang tid det vil ta for deg å oppnå økonomisk frihet.

I kommende innlegg vil jeg skrive om hvilke forskjellige stadier som finnes av økonomisk frihet. Deretter kan du utarbeide ditt fremtidige mål og tallfeste dette. Veien til økonomisk trygghet, uavhengighet og frihet er ikke nødvendigvis så lang som du tror! Dersom du også ønsker å motta mine excel maler som er brukt til kontantstrømmen og formues-tabellen over, så kan du legge inn din e-post øverst til høyre på siden, så skal jeg legge ved linker i mitt nyhetsbrev til deg 🙂

Følg med videre!

Mvh.

Pengefrihet

Her er forøvrig linker til blogginnlegg som er verdt å lese!


Personlig økonomi

Pengeblogg – http://pengeblogg.bloggnorge.com/2016/03/01/okonomisk-uavhengighet-den-andre-nokkelen/

Formuebygging – http://www.formuebygging.com/bil-eller-elsykkel-ja-takk-begge-deler

Investering

Finansnerden – http://www.finansnerden.no/helgelesing-hva-panikk-betod-for-investorer-for-i-tiden/

Mr. Money Mustache – http://www.mrmoneymustache.com/2016/02/29/what-to-do-about-this-scary-stock-market/

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *