Første steget mot Økonomisk Frihet

Pengefrihet er en blogg som har som mål å hjelpe deg til å oppnå økonomisk frihet og gi deg inspirasjon til å bli en bedre utgave av deg selv.

Hvordan skal jeg hjelpe deg med dette lurer du kanskje på?

Ved å dele ideene til de beste investorene, tankene til de flinkeste forfatterne innenfor personlig utvikling og i tillegg krydre disse med egne erfaringer. Pengefrihet kommer ikke til å pepre deg med svada og tull. Jeg har lyst til å bidra med kunnskap om mine interesser, til deg som er interessert i å få en bedre økonomisk hverdag. Jeg alene har ikke svar på hvordan du kan oppnå det. Det finnes faktisk ikke en person i verden som har den ultimate suksessoppskriften. Men om man lærer av erfaringene til de som allerede har lyktes på disse områdene, kan man plukke opp momenter som man kan ta med seg i sitt eget liv for å korte ned læringskurven.

Det å være transparent og åpen er noe jeg ser på som veldig viktig. I blogginnleggene mine blir det derfor ikke promotert eller reklamert for produkter som jeg ikke tror kommer til å hjelpe deg å nå dine mål. Du vil derfor aldri komme til å se meg skrive positive ting om kredittkort og forbrukslån på denne bloggen. Dette er produkter jeg ønsker at du skal kvitte deg med! Du oppnår ikke økonomisk frihet gjennom kickbacks på 3 forskjellige kredittkort! Alt som skjer vedrørende bloggen kommer jeg til å dele med deg, og håper at du også ønsker å bidra med din kunnskap i kommentarfeltene slik at vi alle kan lære noe av hverandre. 

Hvorfor det å prøve og feile på egenhånd ikke er en god ide!

Om du skal lære deg alt som er verdt å kunne innenfor investering og personlig utvikling helt på egen hånd, må du minst leve i flere hundre år. Og sist jeg sjekka var det kun katter som hadde 9 liv. For å bli best, må du derfor lære av de beste. Som Pablo Picasso så fint sa det: ”Good artists copy, great artists steal” Du må lære deg å stjele litt kunnskap fra folk som allerede har oppnådd det du ønsker å oppnå.

Se for deg at John C. Bogle eller Warren Buffett, kanskje 2 av de mest vellykkede investorene gjennom tidene satt ved siden av deg i sofaen og lærte deg hvordan du skulle investere. Om du hadde investert 8500kr i Buffett”s ånd fra 1964 fram til 2014, ville dette ha vokst til svimlende 90 millioner kroner. Hvor mye hadde du investert, om dette gjentok seg de neste 50 årene? Eller se for deg å lære direkte av Mahatma Gandhi om hvordan du skal sette pris på andre ting her i livet som ikke handler om penger og rikdom. Hva hadde du spurt ham om?

Hva om jeg forteller deg at de sitter ved siden av meg i sofaen akkurat nå. Lærer bort akkurat det jeg trenger, når jeg vil, gjennom bøkene de har skrevet. Det eneste jeg trenger å gjøre er å laste ned tankesettet deres til min hjerne og sette det ut i praksis i mitt eget liv. Du må lese mer, lære mer.. og på den måten bli mer. Læring er en evig prosess og du kan lære noe av alle mennesker du støter på. Ofte lærer du hvordan du ikke skal gjøre en ting, men det kan være like viktig som det å lære hvordan du skal gjøre en ting. Om du leser bøker, slipper du å måtte ”prøve og feile” på egenhånd, for å finne ut hva som skal til for å lykkes. Det er på en måte en snarvei til en bedre framtid.

Du sitter kanskje nå og nikker og tenker for deg selv;  ”Så klart burde jeg ha lest mer.. men jeg har rett og slett ikke tid i hverdagen.” Men du sitter foran en PC eller en mobiltelefon, og har tid til å lese dette ikke sant? Det beste av alt er at du trenger ikke å lese en bok i 10 timer for å lære av de beste lenger. Annen hver uke kommer jeg til å lage et sammendrag av en bok jeg leser, som jeg kommer til å legge ut på siden: Boktips. På denne måten får du med deg de aller viktigste momentene jeg sitter igjen med etter å ha lest den aktuelle boken. Noen av bøkene er så bra skrevet at jeg også sterkt anbefaler deg å lese de selv. Jeg kommer derfor til å legge ved linker til disse bøkene under sammendraget, slik at du enkelt kan bestille/laste de ned. I et senere innlegg vil jeg også dele med deg hvordan jeg får tid i hverdagen til å lese minst en bok i uken.

Hvordan ville livet ditt ha vært dersom penger ikke lenger var en bekymring?

Du kunne jobbet mindre og brukt mer tid på det som faktisk betyr noe for deg. Jeg snakker ikke om en bli rik på kortest mulig tid strategi. Det fungerer ikke i praksis, dessverre. For å oppnå økonomisk frihet, er du nødt til å bli en investor. Dette er det viktigste steget du tar på veien mot en trygg og god økonomisk framtid. Den viktigste investeringen du kan gjøre er først og fremst å øke din egen kunnskap. Den nest viktigste er å investere pengene dine.

I bunn og grunn er det 2 måter å tjene penger på. Enten å jobbe selv, eller å la pengene jobbe for deg. Om du bare putter pengene du tjener i lomma eller setter de på en sparekonto, så vil du aldri ha mer penger enn du sparer. Sånn som situasjonen er i dag, vil du faktisk ha mindre penger den dagen du skal ta de ut enn det du hadde den dagen du satt de inn.

Nei.. tenker kanskje en som ikke har helt god økonomisk forståelse ”Jeg har jo 1% rente på sparekontoen”. Da tar ikke den personen hensyn til inflasjon, altså den generelle prisstigningen som skjer. I løpende kroner vil han ha fått et større beløp, men ikke i reell kjøpekraft, som egentlig er det som betyr noe. Det vil si at om du setter inn 100.000kr på en sparekonto, så vil du i faktiske kr etter ett år bare ha ca. 99.000kr (forutsatt 2% inflasjon.) Formuen din har falt med 1000kr på ett år! Over 20 år derimot, har du ”tapt” hele 17.000kr. Derfor kan vi være enige om at sparere er tapere i dagens samfunn. Du må investere for å opprettholde og øke kjøpekraften din i fremtiden.

Det å jobbe, altså det å bytte tiden din mot penger.. er egentlig det verste byttet du kan gjøre! Vet du hvorfor? Du kan alltids få mer penger.. men du kan aldri få tilbake tiden.

De fleste kjenner seg nok igjen i bildet under. Dette er nemlig den typiske situasjonen for nordmenn. Jobben er den eneste kilden til inntekt. Ola Nordmann jobber, mottar lønn og deretter bruker opp hele lønnen slik at beløpet som er igjen på bankkontoen i slutten av perioden, er like tomt som kjøleskapet til en student på budsjett. Se for deg at noe hadde skjedd med deg, slik at du ikke kunne ha jobbet lenger. Hva skulle da ha sørget for at du hadde penger til mat på bordet for deg og din familie?

 

Skjermbilde 2016-02-08 kl. 23.06.40

Nei.. La oss prøve oss på en annen strategi. Vi forøker å ta deg ut av sirkelen og ser hva som skjer. Du er ikke lenger fanget i inntekt-forbrukssirkelen. Istedenfor at du jobber for pengene.. så jobber pengene nå for deg. Robert Kiyosaki, spesielt kjent for boken Rich Dad Poor Dad, har et sitat som beskriver hva han mener skal til for å oppnå økonomisk velstand: ”It`s not how much money you make, but how much money you keep, how hard it works for you, and how many generations you keep it for.”

Skjermbilde 2016-02-08 kl. 17.43.08

Ok, du bestemmer deg for å sette av en del av inntekten din og investerer dette. Næringslivet tjener penger hver eneste dag og sørger derfor for at du som eier en liten bit av næringslivet også tjener penger. Denne verdiskapningen som skjer, investeres tilbake i bedriftene og over tid får du en rentes-rente effekt som er svært kraftig. Det er nettopp denne effekten vi er ute etter som langsiktige investorer. Jo tidligere du starter å investere, desto bedre. Da får vi det jeg kaller frihetssirkelen, istedenfor den mye kjipere inntekt-forbrukssirkelen.

Hvem er jeg er og hvorfor har jeg lyst til å hjelpe deg med å nå dine mål?

Jeg er en kar i midten av 20-årene som er litt over gjennomsnittlig interessert i selvutvikling, personlig økonomi og investering. Det startet med at jeg fant meg selv i en kjip økonomisk situasjon. Jeg levde fra lønning til lønning. Brukte opp alt jeg tjente, på ting som egentlig ikke betydde noe for meg. Det var så-vidt jeg klarte å betale regningene, men allikevel kjøpte jeg luksus-merker. Høres kjent ut? Det kom til et punkt der jeg var lei av at pengene som kom i hendene mine brant opp som gamle aviser i en vedovn, og jeg tenkte: Nå må jeg endre meg. Dette gidder jeg ikke lenger.

Det var så mye mer jeg ønsket i livet enn å bare overleve fram til neste lønning. Jeg ønsket meg frihet til å gjøre det jeg hadde lyst til, når jeg hadde lyst til det. Og for å kunne leve på den måten trengte jeg penger. Jeg åpnet opp Forbes-listen over de rikeste personene i verden, og jeg så en klar sammenheng. Nesten alle av de var investorer. Dette må jeg lære meg tenkte jeg, så jeg gikk rett inn på YouTube og søkte etter de personene som var øverst på listen: Warren Buffett var den som gjorde mest inntrykk på meg.

Alt han sa virket så logisk og allikevel var han morsom å høre på. Jeg ble faktisk sittende hele den dagen for å se på videoer av ham. Dagen etter dro jeg innom biblioteket og lånte boken: The Intelligent Investor, som er noe av det nærmeste man kommer bibelen innenfor investering. Denne boken er forøvrig Buffett`s favorittbok, skrevet av hans læremester Benjamin Graham.

Etter å ha lest denne og et par andre bøker som både handlet om investering og selvutvikling senere den måneden, forstod jeg hvorfor jeg tidligere ikke hadde kommet noen vei. Jeg hadde sluttet å lære av andre. Det eneste jeg fokuserte på var det å jobbe, motta lønnen, for så å bruke den. For å komme meg fremover i livet, forstod jeg at jeg måtte gå ut av min egen lille boble jeg levde i og begynne å lære mer av andre. For at jeg selv skulle bli bedre og utvikle meg, så kunne jeg ikke bare tenke på egenhånd.

Jeg skaffet meg en oversikt over den økonomiske situasjonen jeg befant meg i. Tok et valg om å kutte ut ulike ting jeg brukte penger på som ikke ga meg noe særlig verdi. Og for de av dere som kommer til å lese Buffett`s bøker, så snakker han mye om Price og Value. ”Price is what you pay. Value is what you get”. Mange av tingene mine hadde en ganske høy pris, men veldig lav verdi for meg, altså det stikk motsatte av hvordan det burde ha vært ifølge Buffett. Jeg fant de fram og solgte de på finn.no.

Selv om at jeg ønsket en endring i livet mitt, forandret jeg ikke levemåten min så radikalt, som mange andre som prøver å oppnå økonomisk frihet gjør. Det var aldri et tema for meg å kutte kostnadene i hverdagen så mye at jeg måtte leve på vann og brød. Jeg kunne ikke tenke meg en munke-tilværelse når det kom til pengebruk. Og jeg ville heller ikke bli den rikeste mannen på gravplassen som hadde et fattig liv når jeg levde. Det jeg ønsket meg var en balansegang mellom å leve bra i nåtid, samtidig som at jeg sørget for at jeg også satt av penger til fremtiden.

Jeg satt meg et langsiktig mål om at jeg innen 3 år skulle ha spart meg opp nok egenkapital til å kjøpe egen leilighet. Derfor åpnet jeg en BSU konto og bestemte meg for å opprette et automatisk trekk på 2000kr i måneden til denne kontoen. Dette skulle gå den samme dagen jeg mottok lønnen, slik at jeg ikke så pengene i det hele tatt. Jeg betalte meg selv først. I 2013 var leiligheten klar for innflytting, og det beste av alt: Den var min. Jeg startet altså med 100kr i småmynter i merke-lommeboken min, (som forøvrig kostet 25 ganger så mye som formuen min var på den tiden), og endte opp med en flott leilighet. Jeg opprettet også en aksje-fondskonto og bestemte meg for å begynne å investere. Det har vært både opp og nedturer, men i dag har porteføljen vokst seg til 142.500kr. Om du er innstilt på det, så kan du også komme langt på kort tid.

sky limit

Det finnes ekstremt mange gode bøker, videoer og blogger som skriver om både investering og selvutvikling allerede. Har du vilje til å lære og er nysgjerrig, så har du det som trengs for å lykkes i dag. Alt for mange mennesker slutter å lære det øyeblikket de er ferdig med utdannelsen sin. Kanskje noen leser seg litt opp på jobb-relaterte ting, men det er ikke nok. Du må alltid søke etter å utvide kunnskapshorisonten din. Mennesker som er fornøyd med å befinne seg i inntekt-forbrukssirkelen leter alltid etter unnskyldninger. Det faktum at du leser dette innlegget, viser at du er en av få som heller søker løsninger. Du burde være stolt av deg selv! Selv om det meste innenfor disse temaene er skrevet på engelsk, så finnes det blogger også her i Norge som deler masse nyttig kunnskap og har vært til stor inspirasjon for meg. For å nevne noen av de jeg har lest mest, og som jeg forøvrig også anbefaler deg å lese har vi: http://pengeblogg.bloggnorge.com/ , http://aksjebloggen.com/ og http://www.finansnerden.no/

Hvordan skal du finne fram i finansjungelen?

Jeg forstår at du kan bli litt forvirret av all den informasjonen som finnes i finansverdenen i dag. Derfor er det viktig at du er selektiv i hvem du hører på og at du ikke hører på hva som helst som blir sagt i mediene; ”Kjøp ditt og selg datt”. Bare drittprat, spør du meg. Ordet ”aksjetips” i finansmediene bør gå inn det ene øret ditt og ut det andre.

Om jeg skal komme med en analogi, kan jeg sammenligne mennesker som kommer til deg med hotte aksjetips med en breiflabb. Breiflabben ligger og lurer på bunnen av havet med sin “fiskestang” og lurer små fisk til komme forbi. Plutselig sier den: “Takk skal du ha”, og tar et jafs av den lille fisken. Den lille fisken som aner fred og ingen fare, symboliserer mannen i gata som ikke har spesielt god kunnskap om aksjer og investering. Breiflabben, altså megleren eller fondsforvalteren, vet å ta seg en stor jafs av mannen i gata`s kapital, på grunn av hans uvitenhet. “Fiskestangen” har den samme funksjonen som markedsføring i finansbransjen, altså det å lokke fram et potensielt bytte. Og du skal aldri undervurdere den kraften markedsføring spiller inn på folks valg av for eksempel fond i dag. I finansmarkedet er det dessverre litt for mange breiflabber, og litt for få delfiner. Men det finnes fortsatt delfiner der ute som gjør det de kan for å hjelpe den gjennomsnittlige investoren til å ta bedre beslutninger. Du må bare finne de, og det skal jeg hjelpe deg med!

Skjermbilde 2016-02-19 kl. 14.36.26

Du burde høre på de som er helt nøytrale og som ikke er der for å selge noe til deg, som for eksempel rådgiveren din i banken. Han kan være veldig interessert i å hjelpe deg, men systemet er dreiet inn mot salg av produkter som er lønnsomme for bankene i mange tilfeller. Det kan til og med hende at bankrådgiveren din ikke vet bedre selv engang og faktisk investerer i de samme produktene som han anbefaler deg. Disse har ofte altfor høye avgifter i forhold til hva du faktisk får av resultat. Derfor er det veldig viktig å bygge opp din egen kunnskap slik at du kan ta riktige valg selv. I dag drukner man i informasjon, men sulter etter kunnskap. Jeg ønsker derfor å komme med kunnskap som du kan bruke i fremtidige blogg-innlegg, og ikke bare informasjon.

(Apropos kunnskap, her er Warren Buffets 10 viktigste punkter for å lykkes. Anbefaler deg å bla deg opp igjen til denne etter å ha lest innlegget ferdig. Dette er en mann som har en formue på 573 milliarder kr. Når han snakker så bør du lytte.)

Hva driver jeg med?

Til daglig studerer jeg økonomi, og er snart ferdig med en bachelorgrad på universitetet. Jeg har også jobbet et år i finanssektoren i Norge, og har god erfaring med hvordan banksystemet fungerer innenfra. Jeg har hatt nærkontakt med folks privatøkonomi, og føler derfor at jeg har et godt utgangspunkt for å kunne bidra med økonomisk forståelse til deg. Men jeg er på ingen måte utlært! Det blir man aldri.

Økonomisk forståelse (EQ) er veldig forskjellig fra (IQ). En utrolig smart person (Høy IQ) kan være ekstremt dårlig til å håndtere penger (Lav EQ). Det er ikke alle som har det samme utgangspunktet for å forstå økonomi, ettersom man ofte lærer om dette gjennom sine nærmeste og på egen hånd. Pengesnakk er også ofte et tabu-område i Norge, både innad i familier og blant venner. Skolesystemet i Norge er heller ikke spesielt flinke på å lære opp barn i personlig økonomi. På den måten blir man overlatt litt til seg selv for å klare seg bra økonomisk. Dette er et enormt område å skulle klare å mestre helt på egenhånd. Derfor er det helt essensielt å lære av andre mennesker som faktisk har lyktes økonomisk. Og selv om utgangspunktet ditt kanskje ikke er så bra, så er ikke det en unnskyldning for at du ikke kan lære deg det i dag. Du trenger ikke være spesielt smart eller flink med tall for å oppnå økonomisk frihet, men du må følge noen grunnprinsipper som jeg kommer til å skrive om i senere innlegg.

Dersom du ikke har en plan både på kort og lang sikt, er det vanskelig å lykkes. Derfor er det viktig at du lager deg en strategi.. og at du spør deg selv: Hva er mine mål? Hvorfor ønsker jeg å oppnå økonomisk frihet? Hvordan skal jeg komme meg dit? Hva er jeg villig til å ofre for å nå mine mål?

Men en strategi er null verdt uten gjennomføring, derfor vil jeg også forsøke å komme med noen tips som du kan ta med deg i hverdagen. Dersom du legger inn e-posten din, enten helt nederst eller øverst i den høyre sidemenyen, vil du motta en PDF-fil med mine 20 beste økonomitips som du raskt kan begynne å bruke i hverdagen. Jeg skal hjelpe deg med å ta de første stegene på vei mot å ta kontroll over økonomien din, og sette opp noen enkle steg for deg til å begynne reisen mot en bedre økonomisk hverdag, men det er først og fremst du som må sette det ut i live

Blogging er helt nytt for meg, så dersom du har innspill til emner du er interessert i som jeg skal skrive om eller bøker jeg skal ta for meg så setter jeg veldig pris på det! Da er det bare å kommentere under eller sende meg en mail på: kontakt@pengefrihet.no . Kommende innlegg kommer også til å være mer konkrete og kortere enn dette, men jeg tenkte det var greit med en utdypende forklaring til hvorfor pengefrihet eksisterer, hvem jeg er og hva mine mål er for denne siden. Webdesign er heller ikke noe jeg har gjort tidligere, men jeg forsøker å lære meg litt hver dag. Dersom dere har tips til forbedringer så setter jeg også pris på tilbakemeldinger om dette! Hva er dine mål? På kort og lang sikt? Hva er planen din for at du skal nå dine mål?

 

2 thoughts on “Første steget mot Økonomisk Frihet”

  1. Takk for link og lykke til med bloggen din. 🙂

    Personlig ser jeg fram til å lese boksammendragene dine. Jeg er selv en bokorm og har lest haugevis med bøker om personlig økonomi.

  2. Tusen takk for det Vidde! 🙂

    Det høres bra ut, jeg gleder meg til å skrive de!

    Holder på å lese Money Master The Game skrevet av Tony Robbins nå.. en lang bok, men veldig lærerik! Dette blir forøvrig den første boken jeg kommer til å ta for meg. Da denne er en slags sammenfatning av veien mot økonomisk frihet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *